‘1000 yıl geçse de unutmayacağız’

Lefkoşa’daki Kumsal Baskını: Kanlı Noel Katliamı Unutulmadı

24 Aralık 1963 gecesi Lefkoşa’da yaşanan vahşet, 61 yıl sonra bile ‘Kumsal Baskını’ olarak anılmaya devam ediyor. Kıbrıs Türkünü adadan silmeyi amaçlayan saldırıların hedeflerinden biri, Türk Alayı Askeri Hastanesi Başhekimi genel cerrah Binbaşı Nihat İlhan’ın Lefkoşa Kumsal mahallesindeki eviydi. Binbaşı İlhan, evin BM karargahına yakın olması nedeniyle güvenli bulmuştu.

HEPSİ YAN YANA YATIYOR

Ne yazık ki, 24 Aralık gecesi EOKA militanları, Binbaşı İlhan’ın evine saldırdılar. Evde saklanmaya çalışan anne Mürüvvet ile 3 çocuğunu banyo küvetinde bulup kurşun yağmuruna tuttular. Anne ve çocuklarının bedenlerinde 27 mermi çekirdeği bulunurken, evde de 100’den fazla boş kovan ortaya çıktı. 5 ve 6 yaşlarındaki Murat ve Kutsi ile henüz 10 aylık Hakan, anneleriyle birlikte hayatlarını kaybettiler.

Müzede bugün, Rum çetelerince katledilen Mürüvvet anne ve çocukları Murat, Kutsi ile Hakan’ın kişisel eşyaları, fotoğrafları ve sesli oda yer alıyor.

KÜVETTE KATLİAM

Emekli Tuğgeneral Dr. Nihat İlhan’ın küvette katledilen üç çocuğu ve eşi, ‘Kanlı Noel’ saldırılarının sembolü haline geldi. Dr. İlhan’ın evi, 1996 yılında Barbarlık Müzesi olarak ziyarete açıldı. Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü olarak da görev yapan Nihat İlhan, vefat ettiğinde Elazığ’daki İcadiye şehitliğine defnedildi.

Türkiye, Mürüvvet anne ve üç küçük şehidini asla unutmadı.

“KURŞUN YAĞDIRDILAR”

Babası Nihat İlhan’dan Lefkoşa’daki katliamın detaylarını öğrenen Çalışma Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Necmi İlhan, yaşananları şu sözlerle anlattı: “Rumlar 1963 Aralık ayında Türk mahallelerini basmaya başladılar. Evimiz sokak başındaydı ve bize de saldırdılar. Kardeşlerim Murat, Kutsi ve Hakan ile anneleri Mürüvvet, banyo küvetinde saklanırken üzerlerine kurşun yağdırıp katlettiler.”

O EV ŞU AN MÜZE

Çalışma Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Prof. Necmi İlhan, “Babam o sırada Binbaşı ve Kıbrıs’taki askeri hastanenin baştabibiydi. Haberi alınca ‘Vatan sağ olsun’ dedi. 44 yıl sonra evlerinin müzeye dönüştüğünü gördüm. Lefkoşa’da banyoda bir anne ve üç evlat… Bu acıyı ne 61 yıl ne de 1000 yıl unutmak mümkün değil.” açıklamasında bulundu.

Tabip Binbaşı Nihat İlhan, sadece Kıbrıslı Türklere değil oradaki Rumlara da sağlık hizmeti veriyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir