4 bin yıllık kafatası incelendi: Antik Mısır’da kanser tedavisi

Posted by

İspanya’daki Santiago de Compostela Üniversitesi’nden paleopatolog Edgard Camaros ve meslektaşları, Antik Mısır uygarlığının kanser üzerine yaptığı çalışmaları, kanserli dokuya sahip 4 bin yıllık kafatası üzerinde incelemeler yaparak kısmi de olsa gün yüzüne çıkardı.

Bilim insanları, Antik Mısırlıların kanser hastalığını anlamaya ve tedavi etmeye çalıştığını, söz konusu kafatasının buna işaret ettiğini belirtiyor.

ANTİK MISIRLI DOKTORLAR HASTALIĞA NASIL MÜDAHALE ETTİLER?

Araştırmacılar, kanserin kemiğe nasıl yayıldığını ve Antik Mısırlı doktorların hastalığa nasıl müdahale ettiğini ortaya çıkarmak amacıyla yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu mikroskopi cihazları ve farklı radyolojik yöntemler kullandı.

CERRAHİ KESİK İZLERİ

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre bilim insanları, 30 ila 35 yaşlarında bir erkeğe ait kafatasında yaptıkları incelemeler sonucunda, kemikte bulunan lezyonu çevreleyen bazı cerrahi kesik izleri keşfetti.

İzlerin keskin cisimle yapılma ihtimalinin yüksek olduğu bilgisini paylaşan araştırmacılar, kesiklerin kanseri anlamak adına yürütülen araştırma ya da hastalığın tedavisi sırasında atılmış olabileceğini belirtti.

‘EŞSİZ BİR KANIT’

Her iki olasılığın da tümörlerle yakından ilişkili cerrahi müdahaleye işaret ettiğine dikkati çeken ekip lideri Profesör Camaros, “Bu bulgu, Antik Mısır tıbbının kanserle başa çıkma veya onu keşfetme yöntemine dair eşsiz bir kanıt.” dedi.

Araştırmanın detayları “Frontiers in Medicine” dergisinde yayımlandı.

(HABER MERKEZİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir